Daugeliui puikiai pažįstama Sakartvelo, arba Gruzijos virtuvė, pasižyminti skonių ir patiekalų įvairove. Lietuvoje atsiranda vis daugiau restoranų, siūlančių paragauti puikius, sočius Sakartvelo patiekalus, kurių išsiilgsta dažnas, aplankęs Gruziją. Susipažinkime su tradiciniais gruziniškais patiekalais ir įdomiais faktais apie juos.
Chačapuris – sūrio paplotėlis, tituluojamas picos giminaičiu
Lietuviams jau gerai žinomas chačapuris – sūrokas, sodraus skonio mielinės tešlos paplotėlis su tąsiu sūrio įdaru. Kone kiekvienas Gruzijos regionas turi savąją chačapurio versiją. Manoma, kad pirmasis chačapuris – pailgos formos atviras paplotėlis su karštu sūriu ir nekeptu kiaušiniu viduryje – gimė Adžarijos regione.
Tačiau kiekvienas regionas sukūrė savo tradicinio patiekalo versiją. Imeretijos regiono chačapuris – apvalios formos uždaras paplotėlis su sūrio įdaru, Megrelijos regione papildomai sūrio užberiama ant viršaus, o štai Svanetijoje paplotėlis gardinamas avienos įdaru, kas paverčia jį tikru mėsos pyragu. Ir tai dar ne visi šio patiekalo variantai.
Nors chačapurių kilmės istorija nėra tiksliai žinoma, manoma, kad šio patiekalo idėją atvežė romėnų kariai, keliavę per Juodosios jūros regioną. Pasak Dali Tsatavos, buvusios Gruzijos Kulinarijos Akademijos Tbilisyje dėstytojos, romėnų kariai atsivežė receptų, pagal kuriuos buvo gaminami patiekalai, panašūs į picą.
Kadangi pomidorai Europoje atsirado tik XVI a., buvo kepama tešla su sūriu, neabejotinai turinti panašumų su dabar mums žinomu chačapuriu. Įdomus faktas, kad Gruzijoje egzistuoja chačapurio indeksas, kuris nurodo Kaukazo šalies infliaciją – chačapurio pagaminimo kaina nurodo, kokio lygio infliacija yra šalyje šiuo metu.
Paskutiniais duomenimis, chačapurio pagaminimo kaina pakilo net 24 %.
Chinkaliai – jų gaminimo ir valgymo subtilybės
Kitas gurmaniškas patiekalas, jau tapęs autentišku Gruzijos skonių akcentu – chinkaliai. Tautiečiams šis patiekalas gali priminti mums puikiai pažįstamus koldūnus, tačiau visgi nederėtų chinkalių vadinti gruziniškais koldūnais.
Šie tešlos skanėstai yra ypatingi tiek savo paruošimo, tiek valgymo būdu. Gaminant chinkalius į tešlos vidurį įdedamas iš anksto paruoštas mėsos – įprastai jautienos ir kiaulienos – įdaras, pagardintas tradicinėmis žolelėmis, pavyzdžiui, kalendra.
Tešlos krašteliai lenkiami armonikėle, kol kraštai susijungs, o susiformavęs galiukas patrumpinamas peiliu. Tiesa, įdaras gali būti įvairus – galimos vegetariškos ar veganiškos chinkalių versijos. Chinkaliai valgomi suimant pirštais už galiuko, nukandant kraštelį, išsiurbiant sultinį ir galiausiai suvalgant ploną tešlos dalį su mėsos įdaru. Galiukas dažniausiai nėra valgomas.
Kaip ir chačapurio atveju, dėl chinkalių kilmės kyla diskusijos. Vieni teigia, jog šis patiekalas XIII a. atkeliavo iš Mongolų imperijos, o štai kiti laikosi nuomonės, kad jis atsirado Gruzijos kalnų regionuose – Mtskheta-Mtianeti ar Tušeti.
Sako, kad nuvykus į Gruziją geriausius chinkalius galima rasti būtent šiuose regionuose, tad vykstantys slidinėti į Gudauri kurortą turi puikią progą paragauti šį autentišką patiekalą kurorto restoranuose.
Tai yra vos du iš gausybės tradicinių patiekalų, kurie sužavi ne vieną šalies svečią. Pažintinės kelionės į Gruziją metu nepraleiskite progos sudalyvauti gastronominiame ture, kurio metu paragausite skirtingus šalies patiekalus ir netgi išmoksite juos gaminti – organizuojamos ir tradicinių patiekalų pamokos.
Po kelionės, kai išsiilgsite Gruzijos skonių, galėsite nustebinti savo svečius ar šeimą jūsų pačių pagamintais patiekalais.