Kava yra vienas iš labiausiai vartojamų gėrimų visame pasaulyje ir turi didelę socialinę ir ekonominę reikšmę Brazilijos žemės ūkyje. Ji daugiausia auginama šeimos ūkiuose . 2022 metų duomenimis, kavos gamyba pastaraisiais metais labai išaugo, net esant stipriai klimato įtakai ir derliaus svyravimams – nuo 1,73 mln. tonų 2003 m. iki 2,70 mln. tonų 2017 m., o apsodintas plotas – 2,21 × 106 ha ir vidutinis derlius 24,10 maišų ha−1.
Norint pritaikyti sezoninę gamybą prie nuolatinės rinkos paklausos, reikalingas efektyvus grūdų perdirbimas ir sandėliavimas. Džiovinimas betoninėse terasose yra plačiausiai paplitęs kavos gamybos būdas, tačiau netinkamai valdomas gali sukelti fermentaciją, lūžimus, įtrūkimus, grybelio augimą arba dūmų kvapus, dėl kurių pablogėja kavos kokybė ir sumažėja jos komercializavimo kaina.
Tobulėjant džiovinimo oro sausinimui (pvz., šilumos vamzdžių technologija – HPT), elektra tapo džiovinimo proceso dalimi finansiškai konkurencingame scenarijuje. Brazilijoje HPT pirmą kartą naudojo žemės riešutus džiovinimui, (2006a), taip pat sojų pupelėms.
Šie autoriai naudojo sausintą orą sėkloms džiovinti ir nustatė, kad sutrumpėjo džiovinimo laikas ir geriau išlaikoma sėklų fiziologinė kokybė. Literatūroje nerasta pranešimų apie tokios sausinimo technologijos naudojimą kavos džiovinimo aparatams.
Kavos grūdai džiovinami įrenginiuose, kuriuose yra oro apdorojimo įrenginys (ATU), sujungtas su padėklinėmis džiovyklomis su W formos netikru dugnu. Sumažinus džiovinimo oro drėgmės santykį, padidėja vandens pašalinimo iš kavos masės pajėgumas, o tai atsiranda didinant vandens garų skirtumą ir sutrumpinant džiovinimo laiką, kad būtų pasiektas idealus laikymui drėgmės kiekis. Tačiau šio proceso metu būtina išlaikyti kavos pupelių kokybę, kad jos atitiktų vartotojų poreikius.
Braziliškos kavos kokybę apibrėžia kavos pupelių analizės ir vertinimo taisyklės, pagrįstos grūdų defektų, grūdų vienodumo, priemaišų skaičiavimu ir jusline analize.
Profesionalai jums gali pasakyti, kokia kava yra gera ir tinkamai subrandinta, tačiau pasiekti geros kokybės kavą yra didelių kaštų reikalaujantis procesas, ko pasekoja kavos kaina tampa brangi. Gera kokybė reikalauja brangaus jos pagaminimo proceso, todėl profesionalai ieškodami geros kokybės, supranta jog mokės daugiau.