Mėgstate lašišą, bet nesiryžtate jos įtraukti į valgiaraštį, nes bijote, kad jos kvapas ištisas valandas tvyros namuose? Tokiu atveju labai svarbu pasirinkti tinkamą gartraukį, atitinkantį virtuvės dydį ir jūsų naudojimo poreikius. Į kokius kriterijus turėtumėte atkreipti dėmesį prieš pirkdami gartraukį? Apžvelkime plačiau.
Kokios galios gartraukį rinktis?
Kad gartraukis tam tikroje virtuvėje būtų veiksmingas, per vieną valandą jis turi 12 kartų padidinti patalpoje esančio oro kiekį. Norėdami apskaičiuoti reikiamą galią, pirmiausia įvertinkite patalpos tūrį.
Formulė paprasta: padauginkite patalpos paviršiaus plotą iš jos aukščio. Taip gausite tūrį. Tada padauginkite jį iš 12, kad gautumėte šiam tūriui reikalingą galią. Pavyzdžiui, jei atviros virtuvės plotas yra 25 m², o aukštis – 2,5 m, tūris bus 62,5 m3. Šį tūrį padauginus iš 12, gaunama 750 m3 /h galia.
Kokio dydžio gartraukį reikėtų pasirinkti?
Rekomenduojame rinktis gartraukį, kuris būtų didesnis už jūsų virtuvės kaitlentę. Bendra taisyklė – plotis turi būti 20 cm didesnis. Pavyzdžiui, jei jūsų kaitlentė yra 60 cm pločio, turėtumėte įsigyti bent 80 cm pločio gartraukį.
Taip geriausiai sulaikysite visus garus ir dūmus. Be to, labai svarbus yra gartraukio aukštis, palyginti su kaitlente. Kuo toliau nuo jos yra jūsų gartraukis, tuo aukštesnis jis turi būti. Jei kaitlentė yra įrengta virtuvės saloje, idealiam ištraukimui galima pasirinkti didelį salos gartraukį.
Kokių formų gartraukiai dažniausiai pasirenkami?
Jei turite neperkrautą erdvę, kurioje virš kaitlentės nėra virtuvinių spintelių, dekoratyvinis gartraukis gali būti gera idėja. Jo dizainas ir siurbimo efektyvumas užtikrins gerą oro kokybę jūsų kambaryje.
Kita vertus, jei virš kaitlentės turite sandėliavimo vietos, puikiai tiks gaubto formos gartraukis su skydeliu. Šiuos gartraukius galima pritvirtinti po baldais ir jie užima labai mažai vietos. Jie leis išlaikyti optimalų ištraukimo paviršių, o jų gaubtas apsaugos jūsų baldus nuo dūmų ir dėmių.
Jei tikrai trūksta vietos arba nenorite, kad gaubtas būtų per daug matomas, ištraukiamą (stalčiaus tipo) gartraukį. Paprastai mažesnį jų ištraukimo tūrį kompensuoja jų diskretiškumas ir nedidelis dydis.