Funkcinis maistas – tai maisto produktai, turintys teigiamą poveikį sveikatai. Jie gali būti naudingi, padedant kovoti su diabetu, padedant kontroliuoti nutukimą, gali padėti sumažinti vėžio ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką bei palaikyti imuninę sistemą.
Funkcinį maistą vartoja ir dažnas sportininkas, ypatingai profesionalų tarpe. Tokie maisto produktai atlieka skirtingas funkcijas, todėl kiekvienas sportininkas ras sau tinkamą funkcinį maistą pagal tai, kokių rezultatų nori pasiekti. Internetinėje parduotuvėje ,,Stipriausias” galite įsigyti funkcinio maisto už tikrai gerą rinkos kainą.
Kas yra funkcinis maistas?
Pagal apibrėžimą, funkcinis maistas yra toks, kurio sudėtyje yra maistinės arba nemaistinės medžiagos komponento, turinčio selektyvų poveikį vienai ar kelioms organizmo funkcijoms.
Funkcinis maistas yra skirtas visiems sveikiems vartotojams, norintiems palaikyti gerą savo sveikatą. Šis maistas gali būti skirtingų pavidalų, tokių kaip:
- energetiniai ir kitokie batonėliai,
- milteliai, iš kurių yra gaminami gėrimai.
Kad būtų laikomasi funkcinių maisto produktų kokybės reikalavimų, jie turi atitikti tam tikrus Europos Sąjungos reglamentus, susijusius su tokio maisto gamyba. Neabejokite – funkcinio maisto gamyba yra akylai prižiūrima tam tikrų institucijų, todėl jį saugu vartoti.
Funkcinių maisto produktų sveikatai naudingos savybės turi būti akredituotos atitinkamais moksliniais tyrimais. Jie visada turi būti griežti ir aukščiausio lygio, atitinkantys EFSA (Europos maisto saugos tarnybos), atsakingos už šių funkcinių maisto produktų įvertinimą, reikalavimus, siekiant apsaugoti vartotojų teises ir gauti teisingą informaciją.
Kelios, rinkoje esančios, funkcinio maisto rūšys
Probiotikai
Tai mikrobinio pobūdžio maisto papildas, kuris, kaip priedas prie numatytos dietos, teigiamai veikia vartotojo žarnyno mikrobų floros vystymąsi organizme. Tarp paklausiausių probiotikų yra ekologiški jogurtai ir fermentuotas pienas.
Prebiotikai
Tai nesuvirškinamos mitybos raciono sudedamosios dalys, kurios daro teigiamą poveikį organizmui, selektyviai stimuliuodamos vienos ar kelių bakterijų augimą ir (arba) veiklą storojoje žarnoje, o tai, savo ruožtu, didina sveikatos potencialą, palankiai veikiant žarnyno pusiausvyrą organizme.
Mūsų šalyje dažniausiai vartojami prebiotikai: neskaldyti (pilno grūdo) grūdai ir energetiniai batonėliai.
Simbiotikai
Tai prebiotikų ir probiotikų derinys, kuris naudingas vartotojui, nes padidina gyvų mikroorganizmų išgyvenimą ir geresnį pasisavinimą iš maisto papildų virškinimo trakte.