Taigi, jums reikia naujos virtuvės – galbūt senoji jau atgyveno, o galbūt kraustotės ar pradedate didelį remontą. Ką reikia žinoti prieš perkant naujus baldus?
1. Kiek norite išleisti
Nustatykite savo biudžetą. Ir iš karto pridėkite 15-20% nenumatytoms išlaidoms. Labai pavojinga orientuotis į virtuvės kainą „už linijinį metrą“: taip gausite labai apytikslę kainą, kuri, kaip taisyklė, neapima buitinės technikos, spintelių užpildymo ir priedų kainos. Virtuvinių komplektų kaina yra mažesnė nei viską užsakant ir projektuojant individualiai. Tiesą sakant, virtuvės įrengimo kaina labai priklauso nuo „smulkmenų“ ir gali lengvai padvigubėti.
Svarbu: iš anksto (prieš renkantis baldus) nubraižykite bent apytikslę būsimos virtuvės schemą, įvertinkite įrangos išdėstymo niuansus ir reikalingą sandėliavimo vietų skaičių. Pagal tokį brėžinį pardavėjas per pusvalandį jums suskaičiuos sąmatą.
2. Šeimininkų gyvenimo būdas
Planuojant virtuvę reikia atsižvelgti ne tik į technines patalpos galimybes, bet ir į savo poreikius. Ar daug ruošitės gaminti? Jei taip, galbūt vertėtų pagalvoti apie papildomus įmontuojamus prietaisus – pavyzdžiui, didelį šaldytuvą. Priešingai, jei gaminti nemėgstate, galite išsiversti su minimaliu komplektu: dviem degikliais ir kriaukle, šaldytuvu ir mikrobangų krosnele.
3. Patalpos dydis
Rinkdamiesi virtuvės baldus, septynis kartus išmatuokite virtuvės patalpą. Ir čia esmė ne tik užsakyti tinkamų matmenų spinteles. Optimali virtuvės konfigūracija ir tolygus dizainas yra tiesiogiai susiję su patalpos dydžiu. Jei turite nedidelę daugiau ar mažiau taisyklingos formos virtuvę – geriau likti ties L formos virtuvės išplanavimu, jei patalpa pailgos formos – puikiai tiks dviejų linijų virtuviniai komplektai.
4. Pageidaujamas virtuvės išdėstymas
Patogiausia laikoma L formos darbo zonos konfigūracija. Tai leidžia išnaudoti kampus ir patogiai išdėlioti darbo zonas: kriauklė-viryklė-šaldytuvas. Be to, virtuvėje su šios konfigūracijos baldais yra vieta valgomojo zonai ir net salai.
Dviejų eilučių išdėstymas (optimalus pailgoms patalpoms) taip pat labai patogus zonų ir objektų išsidėstymo požiūriu. Atkreipkite dėmesį: praėjimo plotis neturi būti mažesnis nei 1,2 metro.
Siauroje erdvėje tikslinga virtuvę padaryti vienoje linijoje. Linijinė konfigūracija taip pat tinka mažoms patalpoms, kur virtuvėje bus retai gaminamas maistas ir kurioje bus mažai įrangos.