Duonos tradicijos siekia kelis tūkstančius metų ir visame pasaulyje yra vienas pagrindinių maisto produktų žmonių mityboje. Iki šiol duona yra pagrindinis maistas daugelyje namų ir jos galima nusipirkti beveik visur.
Tačiau yra didelis skirtumas tarp tradicinės duonos ir tos, kurią galite nusipirkti prekybos centre. Šiais laikais duonos gaminimo įmonės orientuojasi į kiekį, o ne į kokybę. Siekiant ženkliai pagreitinti duonos gaminimo procesą, kepaliukai kepami su daugybe mums nesveikų cheminių ir rauginimo priedų.
Raugas ruginei duonai
Taigi, kuo skiriasi tradicinė kaimiška duona nuo tos, kurią galite nusipirkti prekybos centre? Tai paprasta: tikra kaimiška duona gaminama su raugu. Raugas yra ne kas kita, kaip ruginių miltų ir vandens mišinys, kuris po tinkamo fermentacijos tampa natūralia tešlos kildinimo priemone.
Toks raugas palaikomas visą parą reguliariai „maitinant“ ruginiais miltais ir vandeniu. Duonos tešlai gaminti labai svarbus raugas. Ant tokio natūralaus raugo kepama duona turi specifinį skonį ir kvapą, ji taip pat ilgai šviežia ir naudinga mūsų žarnynui, o jos įsigyti galite internetu, net neišėję iš namų.
Sveikos duonos sudėtis
Gerą duoną sudaro tik keturi ingredientai: miltai, vanduo, raugas arba mielės ir druska. Tai nesunkiai pamatysite išsikepę naminės duonos. Šiame sąraše visiškai nereikalingi raugikliai, konservantai, dažikliai ar daugybė kitų priedų. Dėl skonio duoną gali būti praturtinta grūdais, sėklomis, riešutais, džiovintais vaisiais ar sėlenomis, kurios taip pat suteiks sveikatai naudingų savybių.
Be produkto sudėties, taip pat verta atkreipti dėmesį į miltų rūšį. Kvietiniuose miltuose yra mažiau skaidulų, todėl jie lengviau virškinami. Iš šių miltų pagaminti kepiniai yra lengvi ir purūs. Vartojant juos dideliais kiekiais ir prastai paruoštą maistą, gali greitai padidėti gliukozės kiekis kraujyje.
Žmonės, kurie kovoja su sutrikusia gliukozės ir insulino apykaita turėtų būti atsargūs dėl šio aspekto. Todėl į valgiaraštį verta įtraukti kepinius iš pilno grūdo ruginių miltų, kurie pasotins kur kas ilgiau. Be didesnio skaidulų kiekio, rupių grūdų ruginėje duonoje yra daugiau B grupės vitaminų, ji veiksmingai mažina cholesterolio kiekį ir gali užkirsti kelią vėžiui.