Jeigu norite mėgautis maistu, kuris būtų naudingas jūsų sveikatai, biudžetui ir planetai, verta įsigyti garų puodą. Jame paruošti patiekalai pasižymi daugybe privalumų. Tam, kad įsitikinti tokio maisto naudomis mūsų organizmui būtų lengviau, plačiau aptarsime pagrindines iš jų.
1. Geresnis vitaminų ir mineralų išlaikymas
Garinimas yra vienas iš sveikatai palankiausių terminio maisto apdorojimo būdų, nes leidžia išlaikyti geriausias produktų savybes. Vandenyje tirpios medžiagos, tokios kaip B grupės vitaminai ir vitaminas C, kurių yra daugelyje daržovių, gali būti prarandamos dėl šilumos ir vandens. Garinimas taip pat padeda geriau išlaikyti maiste esančius mineralus, tokius kaip kalcis, fosforas, kalis ir cinkas.
Garų puode daržovės laikomos atskirai nuo karšto vandens, todėl jos praranda mažiau vitaminų, ypač lyginant su kitais maisto ruošimo būdais, pavyzdžiui, virimu. Pastaruoju atveju daugelis naudingų medžiagų patenka į vandenį ir vėliau kartu su juo tiesiog išpilamos į kriauklę.
2. Antioksidantų kiekio didinimas
Gaminimo metu yra skaidomos maisto, tokio kaip daržovės, ląstelės, o tai gali padidinti kai kurių antioksidantų kiekį ir leisti organizmui juos lengviau pasisavinti. Daugelis tyrimų rodo, kad garuose ypač gerai sulaikomi antioksidantai, tokie kaip flavonoidai, antocianinai ir gliukozinolatai, nes, kitaip nei verdant, nėra vandens, į kurį jie galėtų prasiskverbti. Be to, mažiau tikėtina, kad antioksidantams pakenks karštis. Šios medžiagos padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų, todėl yra labai svarbios kiekvieno iš mūsų organizmui.
3. Skaidulų, spalvos ir skonio išsaugojimas
Verdant garuose, daržovės išlaikomos arčiausiai natūralios, žalios būsenos, lyginant su kitais terminiais maisto apdorojimo būdais. Taip jos pernelyg nesuminkštėja, t. y. nepakeičia tekstūros, taip pat išlaiko beveik originalią spalvą, skonį, sultingumą ir šviežumą. Jeigu norisi garuose ruošiamam maistui suteikti daugiau aromato, į vandenį galima pridėti žolelių ar kitų prieskonių.
4. Tinka sveikai besimaitinantiems
Garuose paruoštame maiste ne tik gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų, bet ir nėra pridėtinių riebalų. Todėl toks jis turi mažiau kalorijų, yra sveikesnis ir lengviau virškinamas. Verta paminėti ir tai, jog gaminant garuose nenaudojama druska. Per didelis ir per dažnas jos vartojimas gali būti susijęs su padidėjusiu kraujospūdžiu ir dėl šios priežasties išaugusia infarkto bei insulto rizika.
Tikriausiai niekam nekyla abejonių, jog garuose paruoštas maistas yra visapusiškai naudingas. Jeigu norite pradėti maitintis sveikiau, tai paprasta padaryti jau dabar. Išsirinkti jums patinkantį garų puodą ir užsisakyti jį internetu galite čia: www.zana.lt.