Subalansuota mityba – kelias į puikią fizinę ir psichologinę sveikatą. Nusprendus, kad valgymo įpročius metas keisti, ieškome teisingų būdų. Būna, kad arba patikime melaginga informacija, kuri klaidina mus žadėdama puikius rezultatus, arba taip pasimetame naujose idėjose, kad greitai pametame visus savo geranoriškus siekius. Tai ką gi daryti norintiems į savo mitybos racioną įtraukti daugiau sezoninės virtuvės hitų?
Planuokite mitybos pokyčius
Pats pirmas ir bene svarbiausias žingsnis – plano sudarymas. Tai nebūtinai turi būti lentelė su griežtais nurodymais, tiksliais skaičiais ar kategoriškomis nuomonėmis. Jei nemėgstate tokios kontrolės ir planuoti nesiseka, nereikia visko per daug struktūrizuoti. Neplanuokite pernelyg į priekį, geriau, pavyzdžiui, apsvarstykite savaitės meniu ir turėkite du variantus pietums ar vakarienei. Neretai planuodami iš savęs tikimės maksimumo, o realiu momentu neprisiverčiame kažko padaryti ir tai normalu. Visgi, turėdami kokį nors, net ir šablonišką planą parduotuvėse ar turguose nepasimesite ir nenueisite pirmu taikymu nusipirkti šaldytos picos. Be to, sezoniškai virtuvei metų laikų ir net savaičių suvokimas yra labai svarbus – vieną savaitę atidėjus kepti avižinius keksiukus su mėlynėmis, tikėtina, kad mėlynių jau galite neberasti.
Auginkite savo gėrybes
Ieškant šviežių daržovių ar vaisių ateina suvokimas – kainos tikrai nėra mažos. Taip pat daugumoje miestų rasti tikrai ekologiškų gėrybių būna sunku, tad tikrai apsvarstykite pradėti auginti savo gėrybes arba praplėsti jau turimą daržą. Nereikia persistengti ir prisėti galybės skirtingų daržovių – pagalvokite, ką auginti gana paprasta ir ką tikrai naudosite kasdienybėje. Pasirinkti svogūnus, bazilikus, krapus ar morkas patartina neturintiems laiko ir kantrybės daržo priežiūrai. Jei turite galimybę, nusipirkite vaisių sodinukų. Juk nieko nėra geriau nei šviežių trešnių derlius vasaros metu ar pilnas krepšys obuolių rudenį. Tokiais būdais sutaupysite laiko bei pinigų, būsite užtikrinti derliaus ekologiškumu ir turėsite galimybę daugiau improvizuoti virtuvėje.
Kaupkite gėrybes
Kitas svarbus žingsnis – išmokti sandėliuoti ir kaupti turimas sezonines gėrybes. Kartais atsiranda jų perteklius, išmesti maisto nevalia, tad labai pravartu ieškoti būdų, kaip jais mėgautis vėliau. Ieškokite naujų receptų uogienėms, padažams iš daržovių ar agurkų marinatams. Nusibodusios ir išbandytos variacijos tik kaupsis sandėlyje ir tikrai neatskleis meilės sezoninei virtuvei. Vaisius rudenį galite laikyti plastikiniuose konteineriuose ar dėžėse, kol sugalvosite, kaip juos sunaudoti. Vienas puikiausių būdų tai padaryti – spausti sultis. Pasirinkti galėsite tiek iš daržovių, tiek iš vaisių, o įvairiais deriniais galėsite mėgautis tikrai ilgai.