Ukrinų kaimo bendruomenė įgyvendino projektą „Ukrinų kaimo bendruomenės narių profesinių žinių ir įgūdžių įgijimas vaisių, daržovių perdirbimo srityje“
Projektas teiktas pagal VPS priemonę „Vietos projektų pareiškėjų ir vykdytojų mokymas, įgūdžių įgijimas (kai mokymai susiję su VPS priemonėmis)“ (LEADER-19.2-SAVA-3).
Vietos projekto tikslas – suteikti projekto dalyviams tikslines profesines žinias apie vaisių ir daržovių perdirbimą bei praktinius įgūdžius toje srityje, į mokymus įtraukti su bendruomenės verslu susijusius asmenis.
Vietos projekto uždaviniai:
- Surengti praktinius – informacinius seminarus pagal 6 skirtingas temas;
- Suteikti projekto dalyviams žinių apie vaisių, daržovių perdirbimą, apie jų galutinių produktų pateikimą rinkai, realizavimo galimybes;
- Sudaryti projekto dalyviams galimybę įgyti praktinius įgūdžius vaisių, daržovių perdirbimo srityje.
Ar tikrai mes viską žinome apie vaisius, daržoves, naudingąsias jų savybes, reikšmę visavertei mitybai? O kaip juos perdirbant išsaugoti kuo daugiau vitaminų, mineralinių medžiagų ar natūraliai pagerinti produktų maistinę vertę? O kur panaudoti vaisių, daržovių atliekas, juk jose lieka dar daug biologiškai vertingų medžiagų?
Visa tai ir dar daugiau dalykų aiškinosi Ukrinų kaimo bendruomenės moterys, dalyvaudamos informaciniuose-praktiniuose seminaruose „Ukrinų kaimo bendruomenės narių profesinių žinių ir įgūdžių įgijimas vaisių, daržovių perdirbimo srityje“. Projektą finansavo Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai – 85 % ir Lietuvos valstybės biudžetas – 15 %.
Pagal projektą buvo numatyti trys teoriniai užsiėmimai Ukrinuose, kaimo bendruomenės patalpose, ir trys užsiėmimai Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo atviros prieigos centre.
Projekto dalyvės susipažino, išbandė esamą vaisių, daržovių perdirbimo įrangą, įgijo žinių apie naujausią technologiją liofilizavimą – džiovinimą šalčiu. Ragavo šiuo būdu perdirbtus šaltalankius, juoduosius serbentus, pagamintus vaisinius desertukus, mokėsi gaminti vaisių tyrelių džiovintus užkandukus, tyreles. Stebėjo, kaip gaminamas sveikuoliškas avižų pienas, kaip ruošiama levandų žaliava eteriniam aliejui išgauti ir dar daug kitų dalykų. Taip pat pasiruošė liofilizavimui atsivežtus obuolius.
Projekto dalyvės labai džiaugėsi, kad praktiniuose užsiėmimuose bendravo su doktorantais, kurie atlieka mokslinius tyrimus su konkrečiais augalais, kuria iš jų naujus, biologiškai vertingus maisto produktus, stengdamiesi panaudoti visas vaisiaus dalis. Tai skatina naujai įvertinti mūsų klimatinėmis sąlygomis augančius svarainius, šaltalankius, juoduosius serbentus ir kt., kurie turimų vitaminų, mineralų kiekiu nenusileidžia atvežtiniams vaisiams, o vitamino C kiekiu ir lenkia.
Mokymų metu dosniai gerąja patirtimi ir kaip ją pritaikyti mažuose namų ūkiuose ar bendruomenės vaisių, daržovių perdirbimo įmonėlės veikloje dalijosi prof. dr. Pranas Viškelis, kiti instituto darbuotojai.
Projekto dalyvės įsitikino, kad ir turint įvairios, funkcinės vaisių, daržovių perdirbimo įrangos, pats perdirbimo procesas reikalauja daug rankų darbo, kantrybės bei atitinkamų žinių.
Ukrinų kaimo bendruomenė