Šiaulių lopšelio-darželio „Pasaka“ direktorė pakvietė dešimt ugdytinių tėvelių atstovų į teminius pietus ir diskusiją „Vaikų sveikatai palanki mityba ugdymo įstaigoje“, kurios metu sutarta dėl esminių pokyčių vaikų gimtadienių organizavime – tėveliams pasiūlyta prisidėti tik prie gimtadienio atributikos ruošimo, bei atsisakoma maisto produktų ar gėrimų nešimosi į darželį, taip pat buvo aptartas naujasis valgiaraštis, įvertintas šios dienos patiekalų skonis.
Tėveliai pasidžiaugė, kad jų vaikams tiekiamas kokybiškas ir subalansuotas maistas, pasiūlė ir toliau mažinti cukraus kiekį arbatoje, tiekti dar daugiau šviežių daržovių (ne salotų pavidalu). Taip pat buvo pateikta idėjų ir dėl lauko aplinkos gerinimo: daugiau supynių, reikėtų labirinto, šiltnamio, lysvių.
Atsakyta į klausimus, kuriuos pateikė tėveliai: dėl sergančių vaikų vedimo/priėmimo, dėl galimybės gerti nesaldintą arbatą, dėl maitinimosi įpročių, vandens gėrimo įpročių formavimo namuose ir įstaigoje.
Norime visą bendruomenę supažindinti su naujojo valgiaraščio ir vaikų mitybos organizavimo nuo 2018-01-02 pokyčiais:
- 2017 m. atsakingų specialistų parengtas 25 dienų valgiaraštis Šiaulių miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigoms. Šiaulių lopšelyje –darželyje „Pasaka“ nuo 2018 m. sausio 2 d. vaikai pradėti maitinti pagal miesto valgiaraštį. Pasirinktas 20 dienų valgiaraštis.
- Sumažintos rekomenduojamos paros maistinių medžiagų ir energijos normos:
Lopšeliui buvo1400 kcal, dabar 1200 kcal.
Darželiui buvo1700 kcal, dabar 1500 kcal.
- Geriamas vanduo pagal kiekvieno vaiko poreikius.
- Lašiša, paukštienos blauzdelės, avižų sėlenos.
- Visos dienos metu patiekiama daugiau vaisių bei daržovių.
- Pietums galimybė rinktis salotas ar daržoves.
- Bulvės keičiamos kruopų ir lęšių garnyrais.
- Ikimokyklinio amžiaus vaikams sumažintas sriubos ir košės kiekis.
- Vaisių, uogų ir natūralaus nesaldinto jogurto desertai.
- Trintos šaldytos uogos, vaisiai keičia uogienes (2 k./4 sav.)
- Pilno grūdo makaronai ir duona.
- Vaikų maitinimui nebenaudojamas batonas, baltų miltų makaronai.
- Arbatai saldinti dar mažesnis cukraus kiekis.
- Galimybė gerti nesaldintą arbatą.
Valgiaraštis matomas: www.musudarzelis.lt , o valgiaraščio 4 savaičių planas – grupių rūbinėse.
Siekiant atitikti Geros higienos taisykles viešojo maitinimo įstaigoms, HN75:2016, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimus virtuvėje nuolat atnaujinama įranga: 2017 m. įsigyta daržovių smulinktuvas -pjaustyklė, plastikiniai dubenys keičiami į nerūdijančio plieno. Taip pat pakeistos senos durys.
2017 m. įstaiga negavo skundų dėl maitinimo organizavimo.
Siekiant atitikti patiekalų ruošimo technologinius reikalavimus, rengiamas investicinis projektas konvekcinei krosniai, garų puodui įsigyti.
Visi su maisto tvarkymu susiję darbuotojai yra išklausę privalomus higienos įgūdžių mokymus, pasitikrinę sveikatą ir kasdien pasirašytinai patvirtina, kad yra sveiki. Virtuvės darbuotojos yra savanoriškai pasitikrinusios ar nėra salmonelos nešiotojos.
Direktorė Neringa Baršauskienė ir VSPS Jurgita Daunienė