Vyriausybei priėmus verslo apribojimus mažinančius sprendimus primenama, kad griežtai privaloma laikytis Sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo nustatytų reikalavimų.
Tarp pagrindinių reikalavimų – būtinybė užtikrinti ne mažesnį kaip 10 kvadratinių metrų vienam klientui tenkantį patalpų plotą arba galimybę vienu metu aptarnauti ne daugiau nei vieną klientą.
Paslaugų teikėjams numatomas papildomas ribojimas – tiesioginis kontaktas su klientu turi būti ne ilgesnis nei 20 minučių. Privalomas klientų srautų valdymas ir asmeninės apsaugos priemonės. Apie šių reikalavimų nesilaikymo atvejus Šiaulių miesto savivaldybė kviečia informuoti telefonais 1863 arba 8 41 50 94 90.
Maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių parduotuvių, turgaviečių, parduotuvių (į kurių patalpas patekti įrengtas atskiras tiesioginis įėjimas iš lauko), specialių prekybos vietų bei laikinųjų prekybos įrenginių kitose viešosiose prekybos vietose (skirtų sėklų, trąšų, augalų, skirtų sodinti) administratoriai ar kiti jų veiklą organizuojantys subjektai yra įpareigoti:
Riboti pirkėjų srautus, atsižvelgiant į prekybos vietos plotą, siekiant išvengti grūsčių:
- užtikrinti, kad pirkėjai eilėse prie kasų ar savitarnos kasų laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito;
- vietose, kuriose susidaro pirkėjų eilė, pažymėti privalomus atstumus tarp eilėje stovinčių pirkėjų. Prekybos vietos darbuotojai turi užtikrinti, kad pirkėjai laikytųsi šio reikalavimo;
- užtikrinti, kad į prekybos vietą būtų įleidžiami tik apsaugines kaukes arba apsaugines veido priemones dėvintys pirkėjai, atvykę ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis.
- Prie įėjimo į prekybos vietą pateikti informaciją, kad prekybos vietoje nerekomenduojama lankytis rizikos grupės asmenims.
- Skatinti pirkėjus už prekes ir priemones atsiskaityti ne grynaisiais pinigais.
- Prie įėjimo į prekybos vietą pateikti informaciją pirkėjams apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.).
- Sudaryti galimybę tinkamai pirkėjų rankų higienai ir dezinfekcijai, prie įėjimo gerai matomoje vietoje pakabinti pirkėjų rankų dezinfekcijai skirtą priemonę ir vienkartines pirštines.
- Rekomenduoti matuoti visų pirkėjų kūno temperatūrą prie įėjimo į prekybos vietą ir neįleisti pirkėjų, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 °C ir daugiau) ar kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių.
- Turgavietėje arba kitoje viešojoje prekybos vietoje išlaikyti bent 2 metrų atstumą tarp prekiautojų.
- Parduotuvėse užtikrinti pardavėjų darbą kas antroje kasoje, jei tarp jų neišlaikomas mažiausiai 2 metrų atstumas.
- Užtikrinti, kad dirbtų tik sveiki darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių ir darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima.
- Matuoti darbuotojų kūno temperatūrą, tik atvykus į darbą. Darbuotojus, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 °C ir daugiau), nedelsiant nušalinti nuo darbo.
- Informuoti darbuotojus, kad turint ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių į darbą nevyktų.
- Užtikrinti, kad kasdien prieš patenkant į prekybos vietas būtų vertinama darbuotojų sveikata.
- Drausti prekybos vietose dirbti darbuotojams, kuriems privaloma izoliacija, išskyrus darbuotojus, dirbančius nuotoliniu būdu.
- Rekomenduoti prekybos vietoje nedirbti darbuotojams, priklausantiems rizikos grupei.
- Imtis maksimalių priemonių, siekiant apsaugoti prekybos vietos darbuotojus (įrengti pertvaras tarp darbuotojo ir pirkėjo, aprūpinti darbuotojus apsaugos priemonėmis ir kt.).
- Sudaryti sąlygas ir užtikrinti, kad darbo metu darbuotojai vengtų socialinio (tiesioginio) kontakto, laikytųsi saugaus atstumo (ne mažiau kaip 1–2 metrai) ir griežtos rankų higienos, vengtų liesti rankomis veidą, akis, nosį, burną ir kt., laikytųsi kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo.
- Pagal galimybes darbą organizuoti taip, kad kuo daugiau darbuotojų būtų saugiame kontakte vienas nuo kito (daugiau nei 2 metrų atstumu, trumpiau nei 15 min.) ar visai nekontaktuotų. Jeigu dirbama pamainomis, pagal galimybes organizuoti darbuotojų pamainų pasikeitimą saugiu kontaktu ar be kontakto.
- Prekybos vietose užtikrinti apsipirkimui naudojamų vežimėlių ir krepšelių valymą ir dezinfekavimą po kiekvieno jų panaudojimo.
- Užtikrinti, kad aplinkos valymas ir dezinfekcija prekybos vietoje būtų atliekami vadovaujantis Rekomendacijomis dezinfekcijai sveikatos priežiūros įstaigose ir ne sveikatos priežiūros patalpose (kai galimas užteršimas SARS-COV-2 virusu) (https://sam.lrv.lt/uploads/sam/documents/files/REKOMENDACIJOS%20dezinfekcijai%2020200327%20(1).pdf).
- Skelbti informaciją apie sustabdytą daugkartinių ir vienkartinių pakuočių, už kurias nustatytas užstatas, priėmimą prekybos vietų viduje ir apie artimiausiai esančius lauke įrengtus taromatus.
- Mažmeninę prekybą iš mobiliųjų parduotuvių vykdantys ūkio subjektai mažmeninę prekybą gali vykdyti ne arčiau nei 500 metrų atstumu nuo socialinės globos įstaigų.
Panašių reikalavimų įpareigoti laikytis paslaugų teikėjai, teikiantys paslaugas stacionariose paslaugų teikimo vietose.
Paslaugų teikimo metu būtinas ne ilgesnis kaip 20 min. tiesioginis kontaktas su paslaugos gavėju, jeigu paslaugų teikimo vietose ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui, arba vienu metu paslaugos teikiamos ne daugiau kaip vienam paslaugos gavėju. Taip pat nurodoma:
Riboti paslaugų vartotojų srautus, atsižvelgiant į prekybos vietos plotą, siekiant išvengti grūsčių:
- užtikrinti, kad paslaugų vartotojai eilėse laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito;
- vietose, kuriose susidaro vartotojų eilė, pažymėti privalomus atstumus tarp eilėje stovinčių vartotojų ir užtikrinti šio reikalavimo laikymąsi;
- užtikrinti, kad į paslaugos teikimo vietą būtų įleidžiami tik apsaugines kaukes arba apsaugines veido priemones dėvintys vartotojai.
- Prie įėjimo į paslaugų teikimo vietą pateikti informaciją, kad paslaugų teikimo vietoje nerekomenduojama lankytis rizikos grupės asmenims.
- Skatinti vartotojus atsiskaityti ne grynaisiais pinigais.
- Prie įėjimo į paslaugų teikimo vietą pateikti informaciją pirkėjams apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.).
- Sudaryti galimybę tinkamai vartotojų rankų higienai ir dezinfekcijai, prie įėjimo gerai matomoje vietoje pakabinti vartotojų rankų dezinfekcijai skirtą priemonę ir vienkartines pirštines.
- Rekomenduoti matuoti visų vartotojų kūno temperatūrą prie įėjimo į paslaugos teikimo vietą ir neįleisti (neaptarnauti) klientų, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 °C ir daugiau) ar kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių.
- Išlaikyti bent 2 metrų atstumą tarp paslaugų teikėjų (darbuotojų) bei paslaugų teikėjo (darbuotojo) ir vartotojo.
- Užtikrinti, kad paslaugų teikimo vietoje dirbtų tik sveiki darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių ir darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima.
- Matuoti darbuotojų kūno temperatūrą, tik atvykus į darbą. Darbuotojus, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 °C ir daugiau), nedelsiant nušalinti nuo darbo.
- Informuoti darbuotojus, kad turint ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių į darbą nevyktų.
- Užtikrinti, kad kasdien prieš patenkant į paslaugų teikimo vietas būtų vertinama darbuotojų sveikata.
- Drausti paslaugų teikimo vietoje dirbti darbuotojams, kuriems privaloma izoliacija, išskyrus darbuotojus, dirbančius nuotoliniu būdu.
- Rekomenduoti paslaugų teikimo vietoje nedirbti darbuotojams, priklausantiems rizikos grupei.
- Siekiant apsaugoti paslaugų teikimo vietos darbuotojus (įrengti pertvaras tarp paslaugų teikėjo ir vartotojo, aprūpinti paslaugų teikėją apsaugos priemonėmis ir kt.).
- Sudaryti sąlygas ir užtikrinti, kad darbo metu darbuotojai vengtų socialinio (tiesioginio) kontakto, laikytųsi saugaus atstumo (ne mažiau kaip 1–2 metrai) ir griežtos rankų higienos, vengtų liesti rankomis veidą, akis, nosį, burną ir kt., laikytųsi kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo.
- Pagal galimybes darbą organizuoti taip, kad kuo daugiau darbuotojų būtų saugiame kontakte vienas nuo kito (daugiau nei 2 metrų atstumu, trumpiau nei 15 min.) ar visai nekontaktuotų. Jeigu dirbama pamainomis, pagal galimybes organizuoti darbuotojų pamainų pasikeitimą saugiu kontaktu ar be kontakto.
- Užtikrinti, kad aplinkos valymas ir dezinfekcija prekybos vietoje būtų atliekami vadovaujantis Rekomendacijomis dezinfekcijai sveikatos priežiūros įstaigose ir ne sveikatos priežiūros patalpose (kai galimas užteršimas SARS-COV-2 virusu) (https://sam.lrv.lt/uploads/sam/documents/files/REKOMENDACIJOS%20dezinfekcijai%2020200327%20(1).pdf).
Išsamus dokumento tekstas: